Javascript is currently disabled. This site requires Javascript to function correctly. Please enable Javascript in your browser!

Pregled clanka

Savjeti za jake I zdrave nokte


Lijepi nokti su sastavni dio svake dame koja drži do sebe. Ne samo da nam pomažu u sitnicama, poput zakopčavanja sitnog nakita nego su I dekorativni detalj na koji redovito moramo paziti. Slabi, krhki nokti su često signalizacija nekog prehrambenog nedostatka. Zanemare li se nokti bi mogli bolno urasti ili dovesti do gljivičnih infekcija.

Kako bi uspješno njegovali svoje nokte na svih 20 prstiju slijedite ovih 14 savjeta!

1. Kako bi vam nokti bili hidratizirani, utrljajte svaku večer prije spavanja malenu količinu vazelina u svoje kutikule. Nije loše držati vazelin uvijek u blizini kako biste ih mogli hidratizirati uvijek kada osjetite da su suhe. Ukoliko niste obožavatelj vazelina, poslužite se ricinusovim uljem, a korisno će biti I maslinovo ulje.

lijepinoktilijepinokti1

2. Nosite gumene rukavice kada radite kućanske poslove – za pranje posuđa, kupaonica, ali I vrtnih poslova. Jake detergenti I sredstva za pranje mogu uništiti vaše nokte, ali I kožu na rukama. Prije stavljanja rukavica ruke namažite kremom za ruke kako biste ih dodatno zaštitili.

3. Kožicu (kutikule) koju gurate s nokta nije potrebno rezati.

4. Nokte na nogama režite ravno kako biste izbjegli urastanje. To je osobito važno ako ste dijabetičar.

lijepinokti2lijepinokti4

5. Mijenjajte  obuću koji nosite kako bi se ona nošena stigla izračiti. Nikad ne stavljajte nogu u vlažnu I znojnu cipelu jer to dovodi do gljivične infekcije. Ukoliko vam cipele ili patike zaudaraju preko noći ostavite u njima malo sode bikarbone koja će upiti sav smrad.

6. Nosite čarape od 100% pamuka jer su one najbolje za upijanje vlage čime se sprječava gljivična infekcija. Ukoliko nosite najlonke, potrudite se da vam obuća bude od kvalitetnog materijala.

7. Osvježite manikuru na noktima tako što ćete svaki dan nanijeti svježi gornji sloj laka.

lijepinokti5lijepinokti9lijepinokti8

8. Pijte puno vode. Osim što vašea koža treba hidrataciju i vaši nokti trebaju također. Pijte dosta vode (2l  dnevno po mogućnosti) jer voda utiče na zdravlje vaših noktiju.

9. U svoju dnevnu prehranu ubacite čašu mlijeka I tvrdo kuhano jaje. Bogate cinkom, ove namirnice će učinit čudesa za vaše nokte pogotovo ako uočite na noktima bijele točkice (znak nedostatka cinka).

10. Jedite povrće bogato proteinima, kao npr . grah, grašak, mahune, jer je ovo povrće izuzetno bogato proteinima koji su ključni za snagu noktiju.

11. Nokte turpijajte u jednom smjeru, nikad  u oba jer tako pucaju. Nikad nemojte turpijati nokte odmah nakon tuširanja I kupanja jer mokri nokti lakše pucaju.

lijepinokti6lijepinokti7

12. Masaža će nokte učiniti dodatno jačima I sjajnima. Polirajte svoje nokte kako biste povećali dotok krvi do noktiju.

13. Kod lakiranja noktiju koristite prvo podlogu zatim dva sloja tanke boje, a onda nadlak koji će zaštiti ostale nanose laka. Tako nalakirani nokti mogu trajati do 7, ali nikako ih nemojte držati na noktima duže od 10 dana.

14. Izbjegavajte skidanje laka acetonom. Radije koristite tekućinu za uklanjanje laka koja je mnogo blaža od samog acetona. Nakon skidanja laka dozvolite noktima da se malo odmore prije nanošenja novog sloja.

Vaša Marija


rating
  Comments

There is no comment.

Asset 1 Asset 2 Asset 3