Javascript is currently disabled. This site requires Javascript to function correctly. Please enable Javascript in your browser!

Pregled clanka

Akvamarin: Dragi kamen iznimne ljepote


Kada odabirete drago kamenje za zaručničko prstenje, bitno je znati o pojedinom kamenju i bojama što karakteriziraju, koja su vjerovanja i je li ono što želite na svom prstu ispravan odabir koji odgovara vašoj ličnosti i karakteru.


Poznato drago kamenje za koje ste sigurno čuli su rubini, smaragdi i safiri. Najcijenjeniji i možda najljepši među njima je akvamarin, predivan kamen varirajuće boje. Njegov naziv se prevodi kao "morska voda" (aqua - voda, marine - more), a boja mu varira od blijedo plave, svijetle nebesko plave, morsko plave do plavo zelene  Njegova vrijednost određuje prema intenzitetu boje - što je plava boja intenzivnija, odnosno tamnija, to je akvamarin cjenjeniji. Njegova boja asocira morsko prostranstvo te se za akvamarin govori da je zarobio ljepotu mora. Prema drevnim legendama akvamarin potječe iz morskih dubina gdje je predstavljao blago morskih boginja i sirena. Ukoliko ga odabirete za zaručničko prstenje imajte na umu da je tvrdoća akvamarina je iznimno visoka što ga čini otpornim na ogrebotine i druga oštećenja.

Zaručničko prstenje: Akvamarin, drago kamenje iz dubine mora

Drago kamenje inače ima svoju simboliku,  a akvamarin se smatra simbolom hrabrosti, sreće, prijateljstva, pravde i komunikacije. Stabilizira energiju, jača vitalnost i pozitivno djeluje na raspoloženje osobe koja ga nosi. To drago kamenje jača ljubavne i obiteljske veze te povećava predanost i vjernost, a često i budi uspavane osjećaje u dugotrajnim ljubavnim vezama i braku.
U srednjem vijeku njime se ukrašavalo zaručničko prstenje mladenaca, jer se vjerovalo da zrači čistoćom i ljubavlju te da osigurava sretan obiteljski život. 

Zaručničko prstenje: Akvamarin, drago kamenje iz dubine mora


Drago kamenje se i boja istih se često veže i za raspoloženje osoba koje ga nose. Ovo se vjerovanje održalo kroz povijest pa se i danas zna da akvamarin zadržava svijetlo plavu boju ako je osoba koja ga nosi staložena i smirena. Ako je onaj tko ga nosi pod utjecajem negativnih emocija kao što su tuga, ljutnja, zabrinutost, nemir, on se zamućuje i gubi bistru plavu boju.

Zaručničko prstenje: Akvamarin, drago kamenje iz dubine mora

Osim kao zaručničko prstenje, akvamarin je vrlo popularan i kao talisman u obliku nakita.
Bogat izbor akvamarin zaručničkog prstenja i ostalog nakita od akvamarina potražite u Zlatarnicama Karat


rating
  Comments

There is no comment.

Asset 1 Asset 2 Asset 3