Javascript is currently disabled. This site requires Javascript to function correctly. Please enable Javascript in your browser!

Pregled clanka

Ružičasti karanfili: Simbol zaručnika i ljubavne naklonosti


 

Karanfil je predivan, strastven cvijet čija je originalna boja, vjerovali ili ne, ljubičasta. No, nastali su kultivari crvene, bijele, žute, zelene ili čak, ove predivne, tamno ružičaste boje.


karanfilkaranfil3

Karanfili imaju raznoliku simobliku. Najpoznatiji, crveni karanfil simbolizira radnički pokret kada su se u Austriji, Italiji i jugoistočnoj Europi na Praznik rada nosili na zapučku. Zeleni karanfili su simbol Dana Sv. Patrika, a početkom 20. stoljeća simbol su homoseksualaca. Na Oxfordu je običaj nositi bijeli karanfil na prvi ispit, crveni na posljednji, a ružičasti na ispite između.

karanfil6

Nakon pada režima, karanfil je postao poprilično nepopularan i zapostavljen u cvjećarstvu, pa tako u na vjenčanjima. No, njegova simbolika ide u prilog ovom cvijetu koji bi svakako trebao zauzeti važno mjesto na vjenčanim svečanostima.

karanfil8karanfil7

U staroj Grčkoj karanfil je bio simbol naklonjenosti bogova, a njegov doslovan prijevod znači ‘božanski cvijet’. Crveni karanfil je u kršćanstvu postao simbolom raspeća, milosti i ljubavi, a bijeli čistoće i ljubavi. Ružičasti karanfili postaju simbolom zaručnika i ljubavne naklonosti.

karanfil9karanfil10

rating
  Comments

There is no comment.

Asset 1 Asset 2 Asset 3